Throwback naar het Europees kampioenschap Cross Country, vandaag exact één week geleden… Het mooiste crossparcours in België ligt te baden in de zon maar ligt er verraderlijk drassig bij. Dat mochten de masters, die er hun BK liepen, de dag voordien al ondervinden. De heuvelachtige omloop is op zich al zwaar genoeg, maar nu er in de afdaling en op de vlakkere stukken ook niet gerecupereerd kan worden, belooft het een helse slag te worden.
Een Europees kampioenschap in België is sowieso al speciaal – maar voor VAC en eigenlijk voor de Belgische atletiekwereld werd er toch geschiedenis geschreven. Voor het eerst deden drie broers mee in dezelfde wedstrijd! De drie broers Lievens wisten zich enkele weken ervoor te plaatsen op het Belgisch kampioenschap in Hulshout. De verrassing van die dag was de prestatie van de jongste Lievens, Daan. Als eerstejaars junior, verbaasde hij vriend en vijand met een ijzersterke derde plaats die hem recht gaf op een startplaats in Brussel. Ook Casper (4e) en Mathis, die de wedstrijd in Hulshout won, veroverden een toegangsticket tot het EK. Je kan je de verbazing en de euforie ten huize Lievens voorstellen.
In Brussel waren de supporters talrijk aanwezig – meer dan 6000 mensen genoten van de wedstrijden op het hoogste niveau. Onder hen ook heel veel mensen die speciaal voor de drie broers kwamen – een heel bijzondere dank voor de decibels die jullie produceerden! Het leverde hen een extra motivatie op om het beste te geven. En dat was nodig. Toen de U20 iets voor 13u startten, was dat meteen op volle snelheid, de eerste rechte lijn meteen bergop. Het werd een slopende wedstrijd met de snedige hellingen en met de modder die de lopers letterlijk de grond in zoog. Toch werd er heel snel gelopen. Mathis, voor wie dit het derde EK veldlopen was, nestelde zich in de eerste helft van de wedstrijd in de top 15. Hij had daar, na een slechte eerste bocht, heel wat extra inspanningen voor moeten doen, waardoor hij finishte net buiten de eerste 20. Casper, die zich in de afgelopen weken door een Covid infectie moest worstelen, werd verdienstelijk 31e. Daan had niet de benen van in Hulshout en op het loodzware parcours eindigde op plaats 63. Onze atleten konden een gevoel van teleurstelling niet onderdrukken, want ze hoopten allen op iets betere plaatsen. Maar uiteindelijk overwon de trots en voldoening over wat zij in de afgelopen weken en op dit EK presteerden. Ook de club is beretrots op deze atleten die, geboren en getogen in Vilvoorde, alle jeugdgeledingen hebben doorlopen bij de VAC. Knap gedaan, jongens! Dank aan de vele enthoesiaste supporters die naar laken afzakten.
Foto: @whosjenz (IG)

Reacties zijn gesloten.